De grondstoffen van TiMEBOO

 

Bamboe

Bamboe valt onder de familie van de grassen, verhout heel snel en is oersterk. Er zijn ongeveer 1500 verschillende soorten. Bamboe aanplant heeft geen mest, pesticide of andere chemische middelen nodig om te groeien en weinig water. Daarbij is bamboe de snelst groeiende plant ter wereld; ieder jaar worden nieuwe stammen door de moederplant aangemaakt die in korte tijd tot volwassen hoogte uitgroeien. Daardoor is na kap heraanplant vaak niet nodig. Er is dus geen sprake van ontbossing. Bamboe is geheel afbreekbaar. Het absorbeert bijna 5 maal de hoeveelheid broeikasgassen (met name CO2) in vergelijking met een gelijkwaardige hoeveelheid bomen en produceert 35% meer zuurstof. 

Kurk

Kurken bandjes worden gemaakt uit de schors van de kurkeik; 100% natuurlijk, recyclebaar en herbruikbaar . Kurkeiken groeien veel in het Middellandse Zeegebied, maar Portugal is bij uitstek het land van de kurk.  Het Wereldnatuurfonds heeft een speciaal programma ontwikkeld om de kurkwouden van Portugal in stand te houden.  Door het verwijderen van zijn bast is de kurkeik in staat om 3-5 keer meer CO2 te absorberen dan kurkeiken die niet geoogst worden. Een kurkeik kan tot 200 jaar oud worden. Dit komt overeen met gemiddeld zo'n 16 oogsten. 

Leer

Nagenoeg alle leren bandjes zijn van plantaardig gelooid leer. Gezien de kleurstellingen lukt dat (nog) niet voor alle bandjes. Maar TiMEBOO blijft doorzoeken naar ethical vriendelijke materialen voor alle horloges. Een alternatief zijn dus de kurken bandjes. 

Productie van de horloges De uurwerkkastjes van bamboe worden in China vervaardigd. Want daar komt de bamboe vandaan en wordt het verwerkt. Dicht bij de grondstoffen de producten maken, ook dat is groen denken. De fabriek waar TiMEBOO de horloges laat maken is een kleinschalige speler (zo'n 40 medewerkers) en is  door de eigenaar van TiMEBOO bezocht. Geen kinderarbeid en fatsoenlijke schone werkplekken gegarandeerd. De kurk komt uit Portugal. Maar TiMEBOO blijft ook dicht bij huis, want de bandjes worden in Nederland gemaakt. Ook hier weer geen massafabriek maar een kleinschalig familiebedrijf met een goede reputatie, uitstekende producten en kwaliteit.  
 

© 2013 - 2024 TiMEBOO | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel